ई-वे बिल › ई-वे बिल कदा आवश्यकम्
ई-वे बिल कदा आवश्यकम्?
ई-वे बिल वस्तुचालनाय इलेक्ट्रॉनिक-अनुमतिः अस्ति। वस्तूनां चलनात् पूर्वं तत् ई-वे बिल पोर्टले रचनीयम्, वाहन-प्रभारी-जनेन च तत् प्रदर्शयितुं शक्यं भवेत् (पत्रे, फ़ोने, केवलं सङ्ख्यया वा)।
मूलनियमः: ₹50,000
CGST Rules इत्यस्य Rule 138 अनुसारं, एकस्मिन् कंसाइनमेंट्-मध्ये ₹50,000 तः अधिक-मूल्यस्य मालस्य चालने, विक्रयाय अन्यकारणाय वा (प्रत्यागमनम्, जॉब वर्क, स्वशाखा, प्रदर्शनी…), ई-वे बिल आवश्यकम्। मूल्यं तत् यत् इनवॉइसे बिले चालाने वा GST सहितम् अस्ति, किन्तु तस्मिन्नेव बिले GST-मुक्तानि वस्तूनि अगणयित्वा।
एतत् वस्तूनां चलनस्य उपरि आश्रितम्, भवतः टर्नओवर्-उपरि न। ₹60,000 भारं प्रेषयन्ती लघुः आपणः अपि एकं रचयति।
केषुचित् राज्येषु अन्तः सीमा अधिका
यत् चलनं एकस्मिन् एव राज्ये आरभते समाप्यते च तस्य कृते बहूनि राज्यानि सीमां वर्धितवन्ति। राज्यानां सूचनानुसारम्:
| राज्यम् | राज्यस्य अन्तः, एतस्मात् अधिके आवश्यकम् |
|---|---|
| दिल्ली, महाराष्ट्र, तमिलनाडु, पञ्जाब, बिहार, मध्यप्रदेश, झारखण्ड, छत्तीसगढ़ | ₹1 लक्षम् |
| राजस्थान | ₹1 लक्षम् (एकस्मिन् नगरे अन्तः ₹2 लक्षम्) |
| केरल, जम्मू-कश्मीर | राज्यस्य अन्तः केवलं काचित् सूचीकृतानां वस्तूनां कृते |
| अन्यानि राज्यानि, प्रत्येकं अन्तर्राज्यीयं चलनं च | ₹50,000 |
राज्य-सीमाः सूचनया परिवर्तन्ते केचन च वस्तूनां उपरि आश्रिताः। अधिकां सीमाम् आश्रयितुं पूर्वं स्वस्य राज्यस्य कमर्शियल-टैक्स-जालस्थलं पश्यतु।
केनापि मूल्येन
- प्रिन्सिपल-द्वारा अन्यराज्ये जॉब वर्कर् प्रति प्रेषितानि वस्तूनि।
- पञ्जीकरणमुक्तेन जनेन अन्यराज्यं प्रति प्रेषितानि हस्तशिल्प-वस्तूनि।
कः रचयति
- सप्लायर (प्रायः), अथवा क्रेता यदा क्रेता परिवहनं प्रबन्धयति, अथवा ट्रांसपोर्टर यदि उभौ न अकुरुताम्।
- Part A मध्ये डॉक्यूमेंट, पक्षौ वस्तूनि च भवन्ति। Part B मध्ये वाहनम्। Part B विना ई-वे बिल इत्यस्य अद्यापि वैधता नास्ति वस्तूनि च तेन चलितुं न शक्नुवन्ति।
- यस्य व्यापारस्य ई-इनवॉइस दातव्यं सः B2B इनवॉइस-कृते ई-वे बिल IRN तः रचयति (1 मार्च 2024 तः), e-invoice.niveshsahayak.in इत्यत्र।
प्रायः न आवश्यकम्
- Rule 138(14) मध्ये ई-वे बिल-मुक्तत्वेन सूचीकृतानि वस्तूनि, यथा बहूनि अप्रसंस्कृत-खाद्यानि, अयान्त्रिक-वाहनेन चाल्यमानानि वस्तूनि च।
- काचित् लघूनि चलनानि, यथा व्यापार-स्थानात् तोलनार्थं वेब्रिज्-प्रति पुनः च, नियमेन दत्तानां सीमानाम् अन्तः।
एकम् उदाहरणम्
लुधियाना-नगरस्य एकः व्यापारी ₹48,000 + GST 18% (₹8,640) = ₹56,640 मूल्यं वस्तूनि पञ्जाब-अन्तः जालन्धर-नगरस्य क्रेतारं प्रति प्रेषयति। मूल्यं ₹50,000 तः अधिकं किन्तु पञ्जाब-राज्यस्य अन्तः सीमा ₹1 लक्षम्, अतः ई-वे बिल आवश्यकं नास्ति। तदेव भारं दिल्लीं प्रति (अन्तर्राज्यीयम्) चेत् आवश्यकम्।